Maslačak pripada obitelji složenih cvjetova Asteraceae. Karakteriziraju ga brojni cvjetići raspoređeni u gustu cvatnju koja se sastoji od preklapajućih zelenih brakteja koje se otvaraju i zatvaraju kako bi zaštitile cvijet.
Glavni korijen, koji može doseći čak 2 metra u dubinu, može se ispeći u jesen i koristiti kao zamjena za kavu. Listovi su jestivi, ali su posebno ukusni u proljeće. Mliječni sok maslačka koristio se za pročišćavanje krvi, liječenje želučanih bolesti, liječenje bolesti žuči i jetre.
Model Maslačak sadrži tri odvojena modela, svaki na svojoj bazi. Cvat je povećan 10 puta u odnosu na prirodnu veličinu. Sadrži do 200 cvjetova u svojim zbijenim braktejama. Cvjetići imaju pet režnjeva i uvećani su do 20 puta prirodne veličine. Zamršenim procesom oplodnje sjeme počinje sazrijevati. Prikazano u 20 puta većoj prirodnoj veličini, sjeme sazrijeva, a kljun raste tri ili četiri puta više od svoje duljine. Kada se otvori, karakteristična lisnata lopta maslačka omogućuje širenje sjemena vjetrom.